Rotterdam vaart!
Opleiding voor Groot Pleziervaartbewijs
+ CWO Groot Motorschip
Met ondersteuning van de Stichting Erfgoedhavens Rotterdam organiseren we de training voor het Groot Pleziervaartbewijs in Rotterdam. Scheepseigenaren in de Erfgoedhavens van Rotterdam krijgen ondersteuning en een financiële tegemoetkoming bij het behalen van de examens.

Je vaarbewijs om recreatief te varen
met schepen van 25 tot 40 meter
Geslaagd! |
Tot nu toe zijn 9 van de 10 deelnemers die opgingen voor de theorie-examens Groot Pleziervaartbewijs A en B geslaagd!
|
Wat is het Groot Pleziervaartbewijs?
Als je een schip vaart met een lengte van 25 tot 40 meter heb je het Groot Pleziervaartbewijs nodig. Voor het Groot Pleziervaartbewijs moet je twee theorie-examens doen en een praktijkexamen (CWO Groot Motorschip) varen.
Wat moet je kunnen?
Voor het Groot Pleziervaartbewijs moet je kunnen varen zoals je van een schipper op een groot schip verwacht. Dus: je als een groot schip verhouden tot de 'overige vaart'. Je hebt je schip helemaal in de vingers. Ook in onverwachte situaties. Je kan op stromend water manoeuvreren. Je luistert ontspannen de marifoon uit terwijl je een complexe aanlegmanoeuvre uitvoert in een sluis met beroepsvaart.
Dat is best veel!
Misschien denk je: dat is veel te veel gedoe. Maar... je hebt al heel veel werk gedaan! Je hebt een varend schip en dat is je niet aan komen waaien. Varen met je eigen schip is geweldig. Ben je niet te beroerd om er tijd en geld in te steken, dan kan je in één jaar heel ver komen...
De Jaartraining voor het Groot Pleziervaartbewijs
In de Jaartraining van ScheepsWijs werk je op een gestructureerde manier naar de theorie-examens Groot Pleziervaartbewijs en het praktijkexamen CWO Groot Motorschip toe. Je haalt je theorie- en praktijkexamen en je krijgt je schip in de vingers. Dus ben je helemaal klaar voor die reis naar Terschelling of Frankrijk waarvoor je je schip hebt gekocht.

|
Theorie A en B in de pocket!
"Mei vorig jaar heb ik mijn eigen tjalk kocht. Ik had best wat vaarervaring omdat mijn ouders uit de binnenvaart komen, maar ik ben toch een training gaan volgen. De theorie heb ik in de pocket. Binnen een uurtje allebei de examens gehaald, heel erg blij mee!"
Rogier Fernhout, tjalk 'Triton' |
Wat zit er in de training voor het Groot Pleziervaartbewijs?
In de training zitten theorielessen, praktijkopdrachten en live vragenuren. Je leert ook andere scheepseigenaren kennen zodat je niet in je eentje aan het ploeteren bent. In de live vragenuren kun je al je vragen stellen aan de professionele trainers die je begeleiden.
Theorie
Je krijgt alle theorie die je nodig hebt voor zowel het theorie-examen als het praktijkexamen. We gaan dus verder dan alleen het 'goeie antwoord'. Je krijgt inzicht, precies zoals je dat op een groot schip nodig hebt.
De theorielessen volg je thuis. Elke week een nieuwe les en vragenuren om live vragen te stellen aan onze Groot Pleziervaartbewijs-experts.
Je krijgt toegang tot:
- Alle theorie voor de theorie-examens Groot Pleziervaartbewijs A en B.
Onder andere:
Kennis schip, manoeuvreren, bijzondere manoeuvres, Reglementen en vaarwegmarkering, Navigatie en elektronische navigatie en meteorologie
- Examentraining theorie-examens
Met tips en trucs zodat je zonder stress je theorie-examen haalt. Examenvragen oefenen, slim lezen en herkennen wat het juiste antwoord is bij de multiple choice vragen.
- Motoren en techniek (inclusief een checklist voor jouw schip)
- Extra:
Marifonie (theorie en praktijk)
- Theorie Basiscertificaat Marifonie
Theorielessen om het examen voor het Basiscertificaat Marifonie te halen.
- Praktijk Marifonie
Vertrouwd raken met gecompliceerde gesprekken met brugwachters en sluismeesters, Verkeerscentrale Brandaris, Sector Maasbruggen Rotterdam, zeeschepen en binnenvaartschepen. Onmisbaar voor het praktijkexamen dat altijd in een druk vaargebied met veel marifoonverkeer wordt afgenomen.
Welke theorie moet je leren voor het Groot Pleziervaartbewijs?
Voor het Groot Pleziervaartbewijs is veel theoretische kennis vereist. Bij de lessen in de training krijg je uitleg door een instructeur. Deze video kun je kijken zo vaak als nodig is. Daarnaast leer je de examenvragen interpreteren, zodat je weet welke vragen je kunt verwachten.
In de live vragenuren kun je je vragen stellen als je iets niet begriijpt.
Dit zijn de belangrijkste thema's van de theorielessen:
- Kennis schip
Scheepstypen en termen uit de binnenvaart en zeevaart
- Manoeuvres met grote schepen
Aanleggen en afvaren met een groot schip. Welke lijnen gebruik je? De sluis passeren
- Bijzondere manoeuvres, alarmering en redding
Alarmering en redding, man-overboord, slepen
- Reglementen (deel 1)
Binnenvaartwet, BPR en RPR, verlichting van schepen, gevaarlijke stoffen
- Reglementen (deel 2)
Overige reglementen: SRW, SRKGT, BVA, en de andere reglementen.
- Vaarwegmarkering: betonning, diepten en brughoogten
Betonning en markering op rivieren, bij havens en op zee, IALA en SIGNI en hoe je die uit elkaar houdt.
- Motoren en techniek
Hoe werkt de voorstuwingsinstallatie aan boord? Hoe werkt een dieselmotor? Hoe werkt een schroef? Wat betekent zwarte rook uit de uitlaat?
- Navigatie: kaartlezen, kompas en deviatie, peilingen, getijden en waterstanden
- Elektronische navigatie
Gps en kompas, kaartplotter en AIS
- Meteorologie
Weerpatronen en wolken herkennen,
weerkaart lezen, weersontwikkelingen begrijpen
- Marifonie
voorbereiding marifonie-examen + praktijk: basisgesprek tot het voeren van gecompliceerde gesprekken met zeeschepen en binnenvaartschepen
Vragenuren Groot Pleziervaartbewijs Theorie
- Dinsdag 9 november 2021 (Startles + vragenuur)
- Dinsdag 16 november 2021 (vragenuur)
- Dinsdag 23 november 2021 (vragenuur)
- Dinsdag 30 november 2021 (vragenuur)
- Dinsdag 7 december 2021 (vragenuur)
- Dinsdag 14 december 2021 (vragenuur)
- Dinsdag 21 december 2021 (reserve)
KERSTVAKANTIE
- Dinsdag 11 januari 2021 (vragenuur)
- Dinsdag 18 januari 2021 (vragenuur)
- Dinsdag 25 januari 2021 (vragenuur)
- Dinsdag 1 februari 2021 (reserve)
Alle data onder voorbehoud!
Huiswerkclub Rotterdam
De havenmeesters van Stichting Erfgoedhavens Rotterdam organiseren regelmatig bijeenkomsten om samen de theorie te bestuderen en examenvragen te oefenen. Wil je meedoen? Meld je dan aan bij havenmeester@erfgoedhavensrotterdam.nl
|
Praktijk
De praktijklessen doe je op je eigen schip. Voor de praktijk is het belangrijk dat je iemand aan boord hebt die de vereiste papieren heeft. Je leert aan de hand van een slim stappenplan, zodat je geen 10 jaar hoeft aan te klooien maar op een efficiënte manier leert om je schip goed te varen.
- Manoeuvreren in havens en bij bruggen en sluizen, zoals dat hoort met een groot schip
- Varen op stromend water, de grote rivieren en getijdenwater
- Varen in drukke vaargebieden met veel grote scheepvaart
- Je bemanning aansturen zonder stress
- Techniek op je schip en problemen voorkomen
- Marifoongesprekken in de praktijk met de overige scheepvaart
Extra:
Examentraining Praktijkexamen
Hoe zorg je dat je met vlag en wimpel slaagt? Dit is een extra voorbereiding op je praktijkexamen CWO Groot Motorschip. Wat voor opdrachten kun je verwachten? Hoe communiceer je met je bemanning? Wat doe je als er iets mis gaat? In de examentraining leer je hoe de examinatoren het praktijkexamen afnemen, ondersteund met voorbeelden uit echte praktijkexamens.
"Je hoeft het niet alleen te doen"
Marianne van der Linden (van ScheepsWijs):
“Je Groot Pleziervaartbewijs halen is best wel een ding. Het is veel theorie, je bent maanden aan het ploeteren met een dikke bijbel voor je neus. Daarna je schip in de vingers krijgen. Deelnemers aan de Jaartraining volgen een speciaal Groot Pleziervaartbewijs programma. Online lessen met ‘live’ contact en een groep enthousiaste schippers. Je leert andere schippers kennen en hoeft het niet allemaal alleen te doen.”

Aanmelden
De Groot Pleziervaartbewijs-training van 2021 is vol.
In november 2021 starten de theorielessen ter voorbereiding op de Groot Pleziervaartbewijs-training van 2022.
De Groot Pleziervaartbewijs-training van 2022 kost 2495,- euro. Voor deelnemers uit de Erfgoedhavens van Rotterdam en bij inschrijving en betaling vóór 1 november 2021 is de prijs 1995,-.
Extra deelnemers op hetzelfde schip kunnen meedoen voor 1275,- per persoon. Bij inschrijving en betaling vóór 1 november 2021 is dat 975,- euro. De prijs voor extra deelnemers is gunstiger omdat het veel effectiever is om samen mee te doen. Dat leert allemaal veel makkelijker.
Je kunt je belangstelling of aanmelding hieronder doorgeven:

|
"Het viel mij echt heel erg mee"
"A en B gehaald. Ik had veel meer tijd voor het examen dan ik dacht. Er zaten wel een paar vragen bij die ik niet gelijk wist, maar die kon ik zelf beredeneren uit wat ik in de training geleerd heb. Ik had uiteindelijk bijna alle vragen goed."
Sanne (klipper 'Goede Verwachting', 28 meter) |
Veel gestelde vragen
Welke examens moet je doen voor het Groot Pleziervaartbewijs?
Voor het Groot Pleziervaartbewijs moet je twee theorie-examens doen en een praktijkexamen (CWO Groot Motorschip) varen. De aanmeldingen voor de examens lopen via het CBR.
Wat zijn de eisen om examen te doen?
Er gelden een aantal eisen. Je hebt bijvoorbeeld het Klein Vaarbewijs nodig om je in te kunnen schrijven voor de examens. Op de website van het CBR lees je alle geldende exameneisen.
Welke ondersteuning geeft Erfgoedhavens Rotterdam
De ondersteuning van Erfgoedhavens omvat naast een extra praktijkexamentraining en financiële ondersteuning voor het examengeld ook het mogelijk maken van de uitwisseling tussen de deelnemende schepen. Details volgen!
Is het Groot Pleziervaartbewijs internationaal erkend?
Ja, als ICC (International Certificate of Comptence)
Kan ik ook aan het werk met het Groot Pleziervaartbewijs?
Nee, met het Groot Pleziervaartbewijs mag je alleen recreatief varen, dus niet met betalende 'gasten' en ook niet met betaalde lading.
Is deze training wel corona-proof?
Ja, alle lessen zijn online en kun je thuis en aan boord volgen. Het virus had Nederland nog niet bereikt toen we voor deze werkwijze kozen. Beetje geluk... en daardoor zijn we goed voorbereid op deze tijden.
Kan ik de lessen ook in het buitenland volgen?
Ja, de videolessen en de live vragenuren zijn online en kun je van elke plek op de wereld volgen. De live lessen worden altijd opgenomen, zodat je ze ook later kan terugkijken. Zelfs de praktijkopdrachten kun je op elk schip op de wereldbol uitvoeren. De CBR-examens zijn in Nederland.
Kan je wel echt leren varen met online lessen?
Ja dat kan. Want de lessen zijn online, maar jij vaart in de praktijk. Op je eigen schip. En wij zijn er om je te inspireren, wat slimme oefeningen zijn en om met je te evalueren, als je vragen hebt. Je moet wel zorgen voor een schipper met papieren om met je mee te varen (als je zelf nog geen vaarbewijs hebt).
Wat als ik een keer niet kan als ik de Jaartraining volg?
Dat is geen probleem. Alle lessen worden opgenomen en kun je later terugkijken, op elk moment van de dag en zo vaak je wilt.
Kan ik ook alleen de theorielessen volgen?
Je kunt de theorielessen niet los 'bestellen'. De lessen zijn speciaal voor de deelnemers aan de Jaartraining gemaakt. Je kunt zelf kiezen welke lessen je wilt volgen om het theorie-examen en het praktijkexamen voor het Groot Pleziervaartbewijs te halen. Misschien kan je al goed varen en wil je in de training de nadruk op de theorie leggen. Of andersom.
Zal ik de training alleen volgen of met mijn vriendin?
De training is extra leerzaam als je samen meedoet. Dat is de wet van 'als iedereen leert, leert iedereen heel veel'. Je kiest beiden je eigen doelen om naartoe te werken. Omdat je dat samen doet, benut je elkaars kennis steeds beter.
Leer ik ook hoe ik mijn vriend kan helpen om ons schip beter te varen?
De essentie van de training is dat je leert hoe je met weinig moeite moeilijke vaardigheden kan leren. Als je dat voor jezelf begrijpt, kun je anderen ook beter helpen. Elke schipper moet zijn bemanning opleiden. Dus eigenlijk hoort het er helemaal bij.
Hoeveel tijd kost de training?
De training voor het Groot Pleziervaartbewijs kost best veel tijd. Denk aan 1 dagdeel per week voor de theorie en 1 dagdeel per week in het vaarseizoen om je schip goed te leren varen. Je bent vrij om je eigen planning te maken, maar hoe meer tijd je hebt om te varen, hoe sneller je klaar bent voor het examen.
Waarom is het een jaartraining?
Nieuwe vaardigheden leren kost meer tijd dan alleen een theorieles of een dagje les op je eigen schip. Daar willen we je daar langer bij ondersteunen. En aanmoedigen als het even niet opschiet.
Hoe werkt dat dan?
Een logische vraag want een jaartraining om te leren varen is een heel nieuw concept. In de Jaartraining zorgen we ervoor dat je elke keer dat je gaat varen meer vertrouwen krijgt in je schip. Je hoeft daarvoor niet elke dag het water op. Je krijgt inspiratie om elke keer dat je aan boord bent een slimme stap te zetten om een goeie schipper te worden.
Nog meer vragen?
Hier kun je je vraag stellen over de training.
Let op: dit is geen vraagbaak voor het Groot Pleziervaartbewijs!
We kunnen wel met je meedenken of deze training past bij je ervaring en je plannen.
Ja, ik heb een vraag over de training voor het Groot Pleziervaartbewijs

HisWa Rai - Zeiltheater
ScheepsWijs verzorgt lezingen op de waterportbeurs HisWa Rai. |
Varen Doe je Samen
ScheepsWijs helpt bij het samenstellen van de uitgave 'Routes op de Waddenzee'. |

Maandblad 'Spiegel der Zeilvaart' publiceert sinds 2005 praktijktips van ScheepsWijs. |
Maandblad Zeilen
Marianne van der Linden (oprichter ScheepsWijs) schrijft het Wadvaartkundig vraagstuk. |
© 2005 /
ScheepsWijs