Header foto

Hoe wij lesgeven en waarom dat werkt

ScheepsWijs staat bekend om haar unieke manier van lesgeven.
Vaardigheden bouwen we op vanaf de basis. Wat er al is, wat 'goed zit', versterken we. Wat ontbreekt gaan we oefenen. Zo weet u zeker dat u straks niet op drijfzand vaart (dat schiet niet op) maar een goed fundament heeft om uw ervaring verder op te bouwen.

Varen is niet 'aangeboren'!

Varen kan niemand 'vanzelf'. U hóeft het dus niet te kunnen. Niemand zal u erop aanspreken. Totdat... u gaat varen. Dan zijn er verwachtingen. Van anderen, van uw bemanning, van uw omgeving. En waarschijnlijk ook van uzelf. Het goede nieuws is: als u wilt, kúnt u het leren. Tot in de finesses. Wij helpen u graag.

De instructeurs

Alle instructeurs van ScheepsWijs hebben beroepsmatig gevaren en zijn in bezit van Groot Vaarbewijs, Grote Zeilvaart of hebben een Zeevaartopleiding gevolgd. Zij kennen het vaargebied en hebben op veel verschillende schepen gevaren. U krijgt dus nooit een 'amateur' of 'ervaren recreant' aan boord, maar een instructeur die ruimschoots boven de stof staat en u kan bieden wat nodig is om uw leerdoelen te realiseren.

De praktijk is de beste leermeester

ScheepsWijs geeft theorie- en praktijklessen. Altijd staat de praktijk centraal, ook in de theorielessen: wat heb je nodig, bij de voorbereidingen voor de vaartocht en onderweg. In de praktijkcursussen vind je weinig theorie, alleen daar waar dat onmisbaar is. Na een korte kennismaking stemmen we het lesplan af en gaan we het water op. Elk onderwerp wordt ingeleid en met elkaar zoek je oplossingen en probeer je uit wat werkt op het schip waarmee je onderweg bent. Je verzamelt inzichten door te luisteren, te kijken maar vooral door het zelf te doen. Juist de eigen ervaringen versterken het zelfvertrouwen!

Grensverleggend

Leren is grenzen verleggen. Dat is spannend. Maar ook heel leuk. We zeggen altijd: neem het ervan, probeer nieuwe dingen uit, maak blunders, zoveel je wilt. Je hoeft niemand iets te bewijzen en je zult zien dat je het meeste leert van wat (bijna) mis ging. Wij zorgen er wel voor dat de veiligheid gewaarborgd is, zodat er vrijuit geleerd kan worden.

Van elkaar leren

De meeste deelnemers hechten veel waarde aan uitwisseling. Het is belangrijk om van elkaar te leren. Zo steek je ongemerkt veel meer op dan je van te voren voor mogelijk houdt.

Kleine groepen

Iedere deelnemer heeft zijn eigen leerdoelen, zet zijn eigen stappen. We werken bewust met kleine groepen. Bij grotere groepen zijn er meer instructeurs. Zo bent u zeker van voldoende aandacht voor uw vragen en is er veel tijd om in de praktijk te oefenen.

Beginners en gevorderden

De gemiddelde deelnemer aan onze cursussen heeft al een flink aantal jaren vaarervaring. Als schipper of bemanningslid. De meeste cursussen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. In de oefeningen komt elke deelnemer weer een stapje verder. Ieder op zijn eigen nivo.

Diploma's

ScheepsWijs werkt niet met diploma's. Omdat we het belangrijk vinden dat u zelf de criteria helder heeft voor de tocht die u van plan bent te gaan varen. Als u dat wilt, geven wij aan met welke schepen en onder welke omstandigheden u volgens ons veilig kunt varen met de kennis en vaardigheden die u in huis heeft. En hoe u die vaardigheden verder op kunt bouwen.

top | uw vraag | print deze pagina